Over ouder worden en de dingen die voorbij vliegen

Over ouder worden en de dingen die voorbij vliegen

De tijd vliegt als je lol hebt. Of als je ouder wordt. Ik geloof daar niet in, het heeft eerder te maken met de hoeveelheid ingrijpende gebeurtenissen die plaatsvinden. En 2010 is voorbijgevlogen. De baanwissel van Sven Kramer, de verkiezingsuitslag, de introductie van de iPad en Mindshare als Mediabureau van het Jaar. Losstaande gebeurtenissen, maar wel met een impact. Wat is er gebeurd en wat staat ons nog te wachten? Ik weet in elk geval één voorspelling die uitkomt.

De komende dagen krijgen we via de media weer een vrolijke verscheidenheid van bespiegelingen over 2010 en vooruitblikken op 2011 over ons uitgestort. Ik heb daar wel iets mee. Door zo’n terugblik merk ik ieder jaar opnieuw hoe veel sneller het laatste jaar is omgegaan dan de jaren daarvoor. Dat komt omdat je ouder wordt, zegt men dan. Ik geloof daar niet in. Het komt volgens mij doordat er elk nieuw jaar weer veel meer ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden dan het voorgaande jaar.

De dalen en de pieken
In die zin kan ik gerust beweren dat er in 2010 weer veel is gebeurd. De rampzalige aardbeving op Haïti. De baanwissel die geen baanwissel was van Sven Kramer. Een tweede plaats op het WK Voetbal, net als in 1974 en 1978, maar dit keer kunnen we ons er buiten de grenzen niet mee vertonen. Het vliegtuigongeval bij Tripoli met Afriqiyah Airways, waar ik zelf iets te veel bij betrokken was naar mijn zin. Een verkiezingsuitslag waarmee de kiezers een hele grote uitdaging bij de politiek hebben neergelegd. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa waren conservatisme en populisme de belangrijkste politieke stromingen. En het bijna faillietgaan van onze euro door financieel mismanagement van enkele euro-bondgenoten maakte nog eens duidelijk hoe afhankelijk we als Nederlandje zijn van de wereld om ons heen.  

Ik kan ook met een gerust hart zeggen dat 2010 voor Mindshare een bijzonder succesvol jaar was. We wisten onze relatie met Unilever – na een zware competitie – te verstevigen en we continueerden de successen met onder meer een AMMA voor de Ola IJstijd-campagne. Met KPN bestendigden we de relatie op digitaal vlak en we waren nu ook betrokken bij de interne marketingacademie. Ook hier successen op de prijzenfestivals en met name de SAN. Opvallend werk natuurlijk ook voor Nike rond het WK Voetbal en ook werkten we – met een snik – mee aan de allerlaatste campagne van Freek Willem en Sjaak voor GAMMA, om vervolgens daarna het nieuwe manifest in de media zichtbaar te maken. We gingen ook met nieuwe opdrachtgevers aan de slag: Boehringer Ingelheim met o.a. Bisolvon, de LU-merken van Kraft, Eredivisie Live, Kamer van Koophandel en ING Bank.
Tevens een uitgelezen moment om met deze laatste organisatie de samenwerking te starten: een manier van communiceren die nieuw is voor een bank toont de laatste ambities van ING Bank. Nationale Nederlanden liet “Het Nederland van …” een hoofdrol spelen in de communicatie en Westland Utrecht Bank startte als nieuwe bank tussen de grootmachten. Voor ING Group realiseerden we in een zeer beperkte tijd zichtbaarheid op luchthavens wereldwijd, van Korea tot Santiago. Wat een jaar!

En je zou toch bijna vergeten dat we begin dit jaar door Emerce werden uitgeroepen tot het nummer 1 digitaal bureau (wat dat dan ook moge zijn) en in mei werden verkozen tot Mediabureau van het Jaar door de AMMA.

Where technology meets the media
Ons speelveld is in 2010 wederom verruimd door de exponentiële groei van communicatie- en mediamogelijkheden. Het was voor mij een kleine wake-up call toen ik me realiseerde dat de iPad pas eind januari 2010 door Steve Jobs is geïntroduceerd. En nu al niet meer is weg te denken! Ook was 2010 het jaar van de supersnelle doorgroei van Facebook in Nederland. Met nog steeds Hyves als stoere marktleider en nu in handen van TMG. Het aandeel van de smartphones in mobiel groeit maar door en de Blackberry, die ooit vooral populariteit genoot onder de “suits” van de zuid-as, is in een klein jaar tijd de favoriet geworden op het schoolplein. Betekent dit wellicht dat door mobiel internet de spitsuren straks prime time-tv wordt? Quo Vadis?

Dit gezegd hebbende, als er één ding dit jaar nog duidelijker is geworden, dan is het de prominente rol van technologie in ons vakgebied. Het is de technologie die zorgt voor nieuwe touchpoints met consumenten, maar het is ook de technologie die het ons als bureau mogelijk maakt steeds meer data te analyseren en gebruiken in de plannen voor onze opdrachtgevers. Meer data die sneller beschikbaar is, en dus spreken we steeds vaker over “realtime data management”. Dit is ook de achtergrond van onze investeringen in bedrijven als Omniture en recent BuddyMedia (voor Facebook-management).  Mindshare wordt echter geen IT-bedrijf, want de kracht van ons werk zit ‘m niet in technologie en het ontsluiten van data, maar in het toepassen hiervan in combinatie met creativiteit. Het zal u vast opgevallen zijn dat veel artikelen in onze nieuwsbrief over technologie gingen, en dan in het bijzonder over de toepassingen in de dagelijkse praktijk. Zonder een sterk idee dat is gekoppeld aan een merkbelofte, heb je niets aan al die spannende technologieën. De combinatie telt, en juist dat maakt Mindshare een uniek bureau. Gisteren en in 2011.

Kristallen bol
En traditiegetrouw moet ik natuurlijk ook afsluiten met een visie op 2011. Mijn voorspellende gaven zijn doorgaans wat gammel, maar ik waag me toch aan een paar:

1. Mindshare wordt weer AMMA Mediabureau van het Jaar
2. De beurs rally’d 2011 in en de AEX start boven de 350
3. Ajax wordt voor de 30ste keer landskampioen
4. Google koopt Twitter
5. Flipboard wordt de beurs- en medialieveling van 2011

In ieder geval zal er zeker één voorspelling uitkomen. Ik weet welke. Weet u het ook?

>> Ga naar het overzicht van alle artikelen uit editie december 2010

0

Share This Post

Leave a reply