Liedewij Hentenaar: Aandacht!

Hoewel ik het nog steeds raar vind dat er geen dislike-knop op Facebook te vinden is, of een duimpje naar beneden, is aandacht een mooi fenomeen. Alles wat je aandacht geeft groeit, kijk maar naar je plantjes thuis. In deze sneeuwrijke feestmaand is aandacht weer -net als ieder ander jaar- het top trending topic. Dit was overigens ook al zo voordat Twitter bestond en je via Greetz je kerstkaarten online kon sturen. Niemand zit met het bord eten op schoot voor de TV tijdens de Kerstdis. We zitten aan een met aandacht gedekte tafel, besteden aandacht aan onze kleding en aan het eten.

Maar, we besteden vooral aandacht aan elkaar.

In ons werk is het wat dat betreft altijd Kerst. Zonder aandacht voor onze merken, geen succesvolle campagnes en zeker geen Gouden Loekie voor Calvé pindakaas. Zaak is dan ook om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Het liefst natuurlijk met positief sentiment. Iedereen die wel eens iets online post weet dat het prettig is om likes te krijgen, liever nog comments, maar likes als de meest basale aandachtsvorm. Nog beter is als je geretweet wordt, doorgestuurd, want dat levert je andere volgers dus nog meer aandacht op. Voorwaarde is dan wel dat je tweet origineel, leuk en ter zake doende is. Anders sturen we het niet door, plaatsen we geen commentaar en gaan er zeker geen duimpies omhoog.

Ach, en dat wisten we allang van vroeger, degenen die het meeste aandacht krijgen, zijn degenen die inderdaad origineel, grappig of ter zake doende en kundig zijn. In dat kader is de queeste van Jan Driessen om het aantal uitgezonden commercials te halveren niet de heilige graal. Wel als we het niveau van de commercials, de waarde van de creatie kunnen vergroten. En hiermee de aandacht voor deze commercials kunnen faciliteren. In ons bureau is allang expliciete aandacht voor de waarde van aandacht. We zouden in onze plannen niet zonder kunnen. Niet voor niets noemen we het earned media, het moet verdiend zijn. In 2011 gaat onze aandacht uit naar meetbare waardes voor deze verdiende aandacht, zodat we goed toegerust zijn om de juiste combinatie van verschillende communicatie modellen te adviseren aan onze adverteerders.

Voor degenen die van ons vak houden, en dat bent u want u leest deze nieuwsbrief: in het kader van verdiende aandacht tenslotte nog een tip: de tentoonstelling Reclame Klassiekers in de Beurs van Berlage, als alternatief familieuitje in de kerstvakantie. Zien wat vroeger terecht de meeste aandacht kreeg en dus succesvol was.

Hopelijk staan over 100 jaar onze in 2011 gevoerde campagnes er ook tussen, aan onze aandacht hiervoor zal het zeker niet ontbreken.

>> Ga naar het overzicht van alle artikelen uit editie december 2010

0

Share This Post

Leave a reply