Annemarie Kok: So you think…you’ve got an audience?

Na de zomerprogrammering waren we wel weer toe aan wat leuks op de buis. De zenders beloofden ons (opnieuw) dat ze deze zomer zouden doorprogrammeren, maar na onze hooggespannen verwachtingen verliep de zomerprogrammering teleurstellend. RTL Boulevard door laten lopen en zo vroeg mogelijk starten met De Talentenshow op vrijdagavond noemen we geen doorprogrammeren. Het blijft een kip-ei verhaal: zijn de kijkcijfers ‘s zomers laag en zijn er daarom geen nieuwe programma’s, of kijkt niemand omdat er geen leuke programma’s zijn? Gelukkig hebben we dit jaar de zomer weer gehad en kunnen we ons concentreren op al het lekkers dat we nu voorgeschoteld krijgen.

TV op huishoudbeursniveau
Laten we beginnen bij de vrijdagavond. Holland’s Got Talent komt als winnaar uit de bus, althans, dit programma trekt de meeste kijkers. De meest logische verklaring hiervoor is dat onze Patries is meeverhuisd, want je kunt je toch niet voorstellen dat de RTL-kijker nu ook interesse heeft in tv op huishoudbeursniveau, compleet met dansende hondjes en eendjes die waggelen op muziek. Het mooiste deel van het programma is nog dat we de acts kunnen wegstemmen. En dan gaat RTL nog even door met de zoektocht naar talent, en wel met de knaller op de zondagavond van RTL5, So You think You Can Dance. Het blijft bijzonder dat we na al die jaren nog steeds niet door het talent heen zijn.

Kopieermachine
Dan de zaterdagavond. Daar gebeuren een paar bijzondere dingen. SBS komt met een exacte kopie van Mooi! Weer de Leeuw – in het begin was dit een succesvol programma, maar de laatste tijd zeker geen topper meer. Waarom dan toch deze formule kopiëren? En RTL zet My Name Is in als tegenoffensief op zaterdagavond. Een nieuwe speurtocht van Albert naar een jeugdige imitator voor een van zijn musicals. En daarmee een kopie van die goeie ouwe Soundmixshow. Zijn vorige zoekpoging vonden we nog logisch, hij zocht immers de hoofdrolspeler voor een musical over Michael Jackson. Maar nu zijn we het spoor bijster: als je je eigen idool mag imiteren, waar maakt Albert straks dan een musical over? Of wordt het een combi van Ciske de Rat en Madonna?

Het wel en wee van…
Ondertussen heeft de kijker vooral RTL5 gevonden met zijn reality shows, want de twaalfde (!) editie van Expeditie Robinson waarin nu onze celebrities moeten overleven en de real life soap Oh Oh Cherso over onvervalste Hagenezen die dronken worden op een Grieks partyeiland scoren als een tierelier.
Wat minder reality is de high school musical voor oudere jongeren, daar komt RTL5 mee op de dinsdagavond. De Amerikaanse musicalachtige dramaserie Glee (letterlijke betekenis: jolijt) wordt volgens programmabaas Remco Van Westerloo een verslavende, ‘hele frisse dramaversie van Idols’ en een groot kijkcijferkanon in Nederland. Dus jolijt hebben we zeker bij RTL! Lekker veel talentshows, succesformulekopieën en reality shows staan weer voor ons klaar. En we zullen er met z’n allen weer goed voor gaan zitten deze winter.
Dan tenslotte nog een tip aan de zenders: programmeer aankomende zomer nu eens écht door. Met de huidige druk op de reclameblokken lopen tv-planners de eerste week van het nieuwe tv-seizoen al op hun tandvlees omdat de zendtijd nauwelijk uitgeleverd kan worden. Als tegenprestatie zullen wij dan de campagnes ook fijn in de zomer boeken.

Annemarie Kok

0

Share This Post

Leave a reply