iPad: hype of holy grail?

iPad: hype of holy grail?

2010 is zonder het twijfel het jaar van de iPad. Volgens velen hét product van de toekomst en de holy grail voor uitgeversland. De verkoopcijfers liegen er vooralsnog niet om. Ook benieuwd of de iPad de verwachtingen waar gaat maken? En of je als adverteerder in de app-boot moet stappen of maar beter nog even de boot moet missen?

Halleluja!
Als we het hebben over technologie, dan is 2010 zonder twijfel het jaar van de iPad. Onthaald door velen als hét product van de toekomst en als de holy grail voor de dalende printoplages. Uitgevers en adverteerders staan dus ook nu weer te trappelen om, net als bij de iPhone, de nieuwste apps en diensten voor de iPad te lanceren.

De verkoopcijfers van de iPad zijn extreem te noemen. Op 1 juni maakte Apple bekend dat ze al twee miljoen iPads had verkocht. Niet gek voor een product dat toen pas 60 dagen op de markt lag. Voor de duidelijkheid: al na 28 dagen waren al één miljoen iPads verkocht. Dit is in de helft van de tijd die de iPhone nodig had voor hetzelfde verkoopcijfer. En de verkoopcijfers blijven exponentieel groeien. Eind juni stond de teller al op 3,27 miljoen.

Maar laten we deze jubelende cijfers in het juiste perspectief plaatsen: in 2009 zijn er 200 miljoen pc’s en 240 web-enabled mobiele telefoons wereldwijd verscheept. Dat maakt de iPad, ondanks de stormloop, vooralsnog tot een nicheproduct. Iets dat je niet snel beseft als je ziet hoeveel publiciteit het genereert. Echter, het feit dat dit nicheproduct vooral door vermogende early adopters wordt gekocht, maakt het voor de hand liggend dat merken graag worden geassocieerd met – en graag profiteren van – de spraakmakende iPad.

Toegankelijkheid als kritische succesfactor
Zal de iPad de hype ook daadwerkelijk waarmaken? En is het nodig dat uitgevers en adverteerders zichzelf voorbij lopen om maar de meest innovatieve apps te te lanceren? Ja en nee. Dat vraagt om een uitleg.
Zelfs als de iPad niet mainstream wordt, dan nog is het zeer waarschijnlijk dat tabletapparaten algemeen gebruiksgoed worden. Zo heeft computerproducent Asus afgelopen maand aangekondigd twee tablets op de markt te gaan brengen, die vermoedelijk een stuk betaalbaarder zijn dan de iPad. Deze tablets zullen draaien op Windows, dat toegankelijker is dan het besturingssysteem van Apple. Dit is dan ook een van de belangrijkste verkoopargumenten van Asus (en het feit dat op de Asus wél Flash-sites en uitingen bekeken kunnen worden). Die toegankelijkheid kan wel eens de kritische succesfactor gaan worden in de strijd om de tablets. Ook al is de iPad zonder twijfel een sexy product, het gevaar dat het als trendsetter in plaats van een marktleider wordt gezien is vanwege de beperkte toegankelijkheid wel degelijk aanwezig.

Advertising Nirvana?
“Well, we’ve got a lot of free apps – we like that, users like that… What some (developers) are starting to do is put mobile ads in their apps… and most of this advertising sucks.” – Steve Jobs, April 2010

Wat betekent de komst van de iPad voor adverteerders? Al op de eerste dag dat de iPad verkrijgbaar was in de VS, werden er één miljoen iPad applications, zogenoemde apps, gedownload. Als mobiel apparaat met online mogelijkheden die veel verder gaan dan die van de beste mobiele telefoons, biedt de iPad nieuwe wegen voor adverteerders om in contact te komen met de consument. Getargete content gebaseerd op demografische data gecombineerd met de vele mediamogelijkheden, maakt dat merken een meer intense en langer houdbare interactie kunnen aangaan met iPad-gebruikers.

De run op apps brengt echter ook mogelijke uitdagingen met zich mee. En dan met name het gegeven dat de iPad meer in zijn mars heeft dan, en niet kan worden gezien als, een uitvergrote iPhone. Dit betekent dat bestaande iPhone-apps niet klakkeloos kunnen worden omgezet naar iPad-apps, je moet als aanbieder je iPad-apps een meer high-end ervaring meegeven. Innovatiever, technischer, creatiever. En, net als bij de iPhone-app bibliotheek die inmiddels uitpuilt, geldt dat dat het grote aanbod van apps het lastiger maakt om je als adverteerder met jouw app te onderscheiden van de rest. Met meer mobiele mogelijkheden dan ooit die om aandacht vragen, zal de app van jouw merk uitzonderlijk moeten zijn om succesvol te worden.

De feiten op een rij
Wat zijn de feiten, en hoe speel je als adverteerder hier op in?

Feit #1:
Ondanks de enorme publiciteit is het nog steeds een nicheproduct, en zal dit voorlopig nog wel even zo blijven. Maar door steeds weer een nieuwe sector aan te boren is Apple is staat een nieuwe golf van competitiedrang bij haar concurrenten teweeg te brengen waarmee de kosten van een iPad zullen dalen en de opties alleen nog maar zullen verbeteren.

Wat doen we hiermee?
Als merk moet je zeker niet je hele budget inzetten op deze ‘tablet’ apps. Beter kun je je oriënteren op hoe de huidige beschikbare apps gebruikt worden of juist helemaal niet gebruikt worden, en hoe je met deze inzichten als adverteerder je voordeel kunt doen.

Feit #2:
De eeuwige discussie over gesloten omgevingen en open plaforms zal ook nu nog wel even doorgaan. Hoewel het onverstandig zou zijn de nieuwste über-gadget te negeren, feit is dat het een grote gok blijft om alles, of juist helemaal niets in te zetten op de iPad.

Wat doen we hiermee?
De concurrentie neemt toe en andere tablets zullen hun eigen apps nodig gaan hebben. Investeren in apps specifiek ontworpen voor de iPad is zeker geen slecht idee, maar hou er rekening mee dat de apps op den duur ook aangepast moeten worden aan andere besturingssystemen.

Feit #3:
Tablets als de iPad laten ons een glimp opvangen van de toekomst van contentconsumptie. Op het moment zijn de tijdschrift, krant en boek-apps nog niet meer dan een digitale versie van gedrukte pagina’s en de advertentie-inkomsten in deze apps vullen bij lange na nog niet het gat van de grote tekorten waar uitgeverijen sinds de recessie mee kampen.

Wat doen we hiermee?
Vooruitdenkende merken nemen het heft in eigen hand en werken samen met uitgevers om de nieuwe manier van print vorm te geven.

Feit #4:
Adverteerders zullen de mogelijkheden van de iPad verder willen testen om betere consumentervaringen te creëren. De uitdaging ligt hierbij in de creatie en niet zozeer in de technische details.

Wat doen we hiermee?
Dat je als adverteerder iets met de iPad kunt doen betekent nog niet dat je ook iets moet doen. Vraag jezelf al wat de relevantie is van jouw app voor je doelgroep en blijf je dat afvragen tijdens de ontwikkeling.

Past adverteren via de iPad bij je merkwaarden en je imago? Doe het dan alleen als je handig, creatief, innovatief en vooral relevant bent. Een spraakmakende app die niet relevant is kan je merk meer schade doen dan voordeel opleveren.

0

Share This Post

Leave a reply