Steven de Niet: De spagaat van Marktplaats

foto: Francoise van SchaikVijf weken geleden moest het er dan toch eindelijk van komen: een boot met buitenboordmotor voor achter in de sloot, waarmee de kinderen en hun vrienden deze zomer op de nabijgelegen plassen een hoop lol kunnen beleven. Bijna gedachteloos ga je dan naar Marktplaats. En inderdaad, als een self fulfilling prophecy vind je er de wereld aan vaartuigen. Van groot tot klein, nieuw tot (laten we maar zeggen) antiek, en van heel erg duur tot gratis af te halen.

Dat ‘gedachteloos’ verwonderde mij achteraf. Zonder huiswerk vooraf gewoon direct kijken wat er allemaal te koop is, en door te vergelijken leren waar je precies op moet letten. Of op dezelfde manier bepalen wat je oude spullen nog op kunnen brengen.

Goeie handel
Zo is er in minder dan een decennium een enorme markt ontstaan, met cijfers die je voorstellingsvermogen bijna te buiten gaan. Om er een paar te noemen: op dit moment staan er circa zes miljoen advertenties op Marktplaats. Die trekken per maand zo’n zes miljoen unieke bezoekers, die samen meer dan één miljard pagina’s bekijken. Het gaat om een markt waarvan in 2007 al is onderzocht dat er zo’n € 4,7 miljard in omgaat; vandaag zal dat alweer een stuk meer zijn.

Marktplaats is echter allang geen tweedehandsmarkt meer. De enorme stroom bezoekers heeft een horde professionele handelaren aangetrokken die hun nieuwe spullen via dit platform aanbieden. En die zijn bereid een behoorlijke premium te betalen voor de beste advertentieposities.

Spagaat
En daar tekent zich een klassiek conflict af. Aan de ene kant wil Marktplaats z’n inkomsten maximaliseren door mij zo lang mogelijk te laten zoeken, wat dan weer meer adverteerders trekt, enzovoort. Aan de andere kant wil ik als (be)zoeker zo snel mogelijk het juiste product vinden, niet gehinderd door allerhande afleiding.

De onschuld gaat er zo natuurlijk wel snel van af. Je gaat bijna verlangen naar een 2.0 versie, naar het authentieke, oprechte Marktplaats zoals die ooit begon. Maar ja, voordat dat dan weer voldoende kritische massa heeft aangetrokken…
Of het wordt straks wellicht mogelijk dat ik aan Marktplaats een zoekopdracht geef. En dat ik dan een mailtje krijg zodra er een advertentie met het juiste product is geplaatst. Daar zou ik best voor willen betalen!

Het is, hoe dan ook, één van de grootste zegeningen van het WorldWideWeb: de volkomen transparantie van vraag en aanbod.

En de kinderen hebben de Hemelvaartsdag op het water doorgebracht.

Steven de Niet

0

Share This Post

Leave a reply