Henkjan Weisink: The Wisdom of the crowd

Foto: Francoise van SchaikBeeldvorming. Een direct gevolg van onze snelle multimediale wereld waarin we leven, en waar iedereen overal een uitgesproken mening over heeft. En die wil delen met anderen. We twitteren, bloggen en shoutboxen ons een slag in de rondte, waarbij de nuance niet zelden als eerste overboord wordt gezet.

Ook in de media zorgt de scoringsdrift om als eerste iets te kunnen roepen ervoor, dat het principe van hoor en wederhoor niet vanzelfsprekend meer wordt gehanteerd. Jan des Bouvrie kan erover meepraten, want waar rook is, zal tenslotte ook wel vuur zijn.

Als merk ben je steeds vaker overgeleverd aan de meningen van enkelen, die het beeld kleuren van de grote massa. Vergeet het maar, als je product wordt afgebrand op sites als Kieskeurig en hoed je als belangengroepen als Stichting Wakker Dier of programma’s als Radar je in het vizier krijgen. The wisdom of the crowd wordt een stuk serieuzer genomen dan de gemiddelde 30 seconden-commercial.

Hoe kun je je als merk nu wapenen tegen dit soort op het oog onbeheersbare processen? Hier volstaat ten slotte niet langer een callcenter of een contactformulier op de website.

In de eerste plaats door te volgen wat er over je merk wordt gezegd en geschreven. Dit kan bijvoorbeeld door conversational tracking te doen, waarbij men met behulp van een tool alle (online) postings over het betreffende merk in kaart brengt en indeelt naar tone of voice (positief/negatief).

Daarnaast moet je een strategie hebben waarin is bepaald hoe er om wordt gegaan met discussies over je merk in de media. Reageren of passief blijven kan afhankelijk van de situatie beide een strategie zijn, zolang het maar een bewuste keuze is waarover is nagedacht, en niet eentje die je overkomt.

Zo ben je in principe in staat om een ontluikende discussie in de kiem te smoren, voordat het een onbeheersbare veenbrand wordt. Open en eerlijk reageren is hierbij een voorwaarde, een beetje spindoctoren wordt op den duur niet meer geaccepteerd.

Denken dat het zo’n vaart niet zal lopen, kan een dure fout blijken; Toyota kan daar met haar Prius-met-hangend-gaspedaal over meepraten…

0

Share This Post

Leave a reply