De kunst van het (online) wildplakken

De kunst van het (online) wildplakken

Even snel window shoppen op Fifth Avenue is bijna binnen clickbereik. En wel via Google Street View, waarin binnenkort alle (winkel)straten van onze aardbol fotografisch zijn vastgelegd. Uiteraard biedt dit weer legio advertentiemogelijkheden, waar je als adverteerder en/of retailer ongetwijfeld iets mee kan. Wat zijn de mogelijkheden en hoe serieus moeten we Street View al nemen?

Google is watching you
Sinds de lancering in mei 2007 zorgt Google Street View voor de nodige discussie. De tool, die Google gebruikers in staat stelt de wereld te verkennen door middel van 360° panoramische afbeeldingen, gaat volgens velen rakelings langs de scheidslijn tussen wat wel en niet privacygeoorloofd is. Bijna wekelijks doemt er wel een bericht op waarmee Google’s privacy beleid in twijfel getrokken kan worden. Er zijn zelfs speciale sites in het leven geroepen, waar vreemde, grappige of genante Street View foto’s gedeeld worden.

Ondanks de tegenwind die Google sinds de lancering van Street View ervaart werkt zij hard aan de verdere ontwikkeling van deze applicatie. Zo werd begin dit jaar bekend dat Google toestemming heeft gekregen om een techniek te patenteren waarmee reclame op gebouwen, posters en billboards te identificeren is in Street View. Deze nieuwe technologie maakt het Google mogelijk deze fysieke ruimtes te gebruiken als real-time advertentieruimte voor online adverteerders. En hier gaat volgens vele speculanten een nieuwe wereld mee open.

Shoppen op 5th Avenue
De nieuwe mogelijkheden in Street View zullen leiden tot een verandering in de reeds bestaande surfgewoontes van gebruikers. In plaats van een lijst met traditionele zoekterm-gedreven resultaten, kunnen gebruikers zich straks online oriënteren of ook daadwerkelijk shoppen in “Street View’s winkelstraten” waar dan ook ter wereld. Benieuwd hoe het voelt om te windowshoppen op het chique Fifth Avenue van the Big Apple? Met Google Street View kan dit binnenkort van achter je computer. Zo kunnen Street View getoonde bioscopen en theaters hun programma op de gevel dagelijks updaten, winkels een hyperlink naar hun website verwerken in de in Street View getoonde gevels van hun shops en OOH exploitanten hun billboards in Street View dagelijks voorzien van de nieuwste advertenties van hun adverteerders, al zijn de foto’s daarvan gedateerd.

Virtual reality search
De idee van real-time reclame in dergelijke online applicaties is echter niet nieuw. MSN experimenteert al langer met het bieden van advertentieruimte in hun routeplanner ‘Virtual Earth’, al maakt MSN geen gebruik van de ruimte die bestaande gebouwen of billboards bieden. In plaats daarvan toont Virtual Earth advertenties op boven het landschap zwevende 2D banners, die meerdere plugins vereisen voor een goede vertoning. Daarnaast zijn deze advertenties willekeurig, en sluiten ze niet aan op het zoekgedrag van de bezoeker. Google zal in Street View de getoonde advertenties wel naadloos laten aansluiten op de fysieke omgeving en het zoekgedrag van de bezoeker.

Zo kan het bijvoorbeeld dat wanneer een bezoeker die het hotel in waar hij of zij die nacht overnacht opzoekt in Street View, op billboards in de straat de laatste aanbiedingen van restaurants in de buurt getoond krijgt. De bezoeker klikt in Street View door naar de site van het restaurant naar keuze en reserveert direct een tafel voor de avond. Hetzelfde geldt voor winkels, clubs en andere diensten in de directe omgeving van het hotel waar hij of zij verblijft.

Terwijl er met eerdere virtuele interactie matige resultaten zijn geboekt, heeft deze nieuwe Street View functie zeker potentie, vooral omdat het gelinked wordt met bestaande en voor iedereen bekende locaties. Met Google Street View wordt een nieuwe dimensie gegeven aan het online shoppen.

De kunst van het wildplakken
Klinkt dit alles niet te mooi om waar te zijn? Een grote kanttekening bij deze ontwikkeling is in ieder geval dat de gevels en billboards in Google Street View mogelijk tegen opbod geveild zullen gaan worden, net als Google’s reguliere webadvertenties). Dit kan dan betekenent dat een C-1000 gevel zomaar door zou kunnen linken naar de website van Albert Heijn. Ook is het nog helemaal niet gegarandeerd dat exploitanten hun eigen billboards in Street View mogen gaan vullen. Dat wat is gefotografeerd in Street View heeft geen rechten en eigenaren zijn dus genoodzaakt mee te bieden in de openbare veiling. De kans op moordende concurrentie en wildplakken is dus groot. Of en hoe Google dit gaat aanpakken is nog niet bekend. Google wil tot op de dag van vandaag nog niet ingaan op de bekendmaking van zijn nieuwe patent.

Wat betekent dit voor de adverteerder?
Deze nieuwe vorm van adverteren kan worden gezien als een logische extensie van Google’s bestaande advertentieprogramma binnen Google Maps dat miljoenen bezoekers per dag heeft. Bang voor een tekort aan potentiële browsers voor Street View advertenties hoeft men hiermee dus niet te zijn. Als Google Maps resultaten geïntegreerd worden met het actuele Street View advertentieaanbod, zal er daarnaast nog meer exposure verkregen worden.

Deze integratie biedt interessante mogelijkheden voor adverteerders. Alle Street View winkelgevels worden immers ineens een potentiële hyperlink naar hun website, vooral als winkelgevels nog blanco zijn. Idealiter mogen sommige merken er zelfs op vertrouwen dat consumenten bekend zijn met hun geografische locatie en zo uit zichzelf komen “window shoppen” bij hun winkels in Street View. Dit zal eerder leiden tot daadwerkelijke aankopen dan traffic gegenereerd door SEO (search engine optimization) of PPC (pay per click marketing).

Net als het adverteren op Google Maps zal adverteren in Google Street View niet voor alle adverteerders even interessant zijn. Ook zijn adverteerders zonder fysieke ruimte in Street View in het nadeel waarmee Street View als een partijdig advertentiemiddel gezien kan worden. Daarnaast zullen adverteerders gevestigd in grote steden of nabij toeristische attracties – gezien de geografische aard van Street View – meer profijt hebben van de applicatie dan andere adverteerders.

Kosten
De vraag is nog welk kostenmodel Google aan Street View adverteren zal hangen. Zullen advertenties in Street View worden gestroomlijnd met natuurlijke (gratis) zoekresultaten op Google of zal het eerder een uitbreiding zijn van het bestaande content netwerk? Wij gaan uit van een mix van beide, met gratis ruimte voor winkelgevels en een CPC/CPM veiling voor billboards en andere out of home in Street View. Een andere mogelijkheid is dat Google helemaal afstapt van hun huidige kostenmodel en kiest voor huurovereenkomsten gelijkend aan traditionele Out of Home kostenmodellen.

Het toekomstige succes van adverteren in Street View staat of valt met hoe goed Google de reclamerechten regelt. Google houdt vooralsnog de lippen stijf op elkaar. Rest ons niets anders dan geduldig afwachten tot het eindelijk zover is en tot die tijd zullen we het shoptripje naar the Big Apple in real life moeten realiseren.

0

Share This Post

Leave a reply