Swantje Brennecke: Twitter or not to Twitter?

Wordt u ook weleens gek van alle artikelen in vaktijdschriften of op weblogs over social media? Alle uitnodigingen die u krijgt voor LinkedIn, Hyves of Twitter? Dat u achterloopt op de informatiestroom als u bepaalde Twitteraars niet volgt en dus niet voldoende hebt aan de dagelijkse Adformatie nieuwsbrief? Ik kan het me voorstellen, zeker als u voor 1970 geboren bent en nog met de Typemachine, de LP en de Telex bent opgegroeid.

De illustere woorden van Koningin Beatrix (overigens ook van voor 1970) over de verdergaande individualisering en social media die daar debet aan zouden zijn, echoën nog na, alsmede de ophef die de troonrede onder de gebruikers van social media heeft veroorzaakt . Het lijkt alsof iedere blogger, Twitteraar en Hyver sinds die memorabele uitspraak aan elkaar en aan Hare Majesteit heeft willen bewijzen dat ze misschien een klein beetje niet weet waar ze het over heeft.
Je kunt echt geen vakblad of vakblog erop naslaan zonder het woord social media tegen te komen. Neem nou bijvoorbeeld het blog Marketingfacts.nl – op de eerste pagina van donderdag 28 januari gaan 4 van 10 items over Social media. We kunnen dus wel spreken van een hype. Komt dat omdat we er nog te weinig van weten? Hoe het werkt, hoe wij als uitzenders van een commerciële boodschap er goed op in kunnen spelen?

Wat in ieder geval uit een onderzoek van Nielsen blijkt is dat de hoeveelheid tijd gespendeerd aan social media de laatste jaren een vlucht neemt. Vanuit een global perspective gekeken is men bijna 2 keer zoveel tijd kwijt aan social media dan nog een jaar geleden. Gemiddeld besteedt een persoon 5,5 uur per week aan social media. Stelt u zich dat eens voor – gemiddeld! Dat betekent ook dat er in de landen met hoge internet penetratie en hoge deelname aan social media dit getal nog hoger is.

Vergelijken we dit dan met de tijd die we aan andere media besteden, wordt duidelijk waarom social media voor een ieder van ons belangrijk zijn – we kunnen simpelweg niet onze kop in het zand steken en er niets mee doen. Aan de krant besteedt de Nederlander gemiddeld 1,75 uur per week. Aan tijdschriften 0,7 uur volgens het laatste Tijdsbestedingonderzoek van Spot. Alleen de televisie wordt vaker ingeschakeld en uiteraard internet men naast social media nog heel wat af.

Social media is het nieuwe cement waar contacten mee worden gesmeed en onderhouden. In onze snelle tijd hebben we veel minder de tijd om even een kopje koffie bij de buurvrouw te gaan drinken of uitgebreid de dag te evalueren aan de telefoon. Een berichtje of krabbel daarentegen is snel geschreven en nog sneller onder een grote groep vrienden verspreid. Wij moeten als media strategen vaak meer leren over de dynamiek van social media en hoe we deze voor uw merken optimaal kunnen inschakelen. Op een manier die niet inbreuk doet aan de beleving van de gebruiker, maar toch effectief is. Een van onze doelen in 2010.

Swantje Brennecke

0

Share This Post

Leave a reply