Ton Schoonderbeek: Geen lef, geen lof

Foto: Francoise van SchaikDit is het thema van het komende MWG Congres 2010. Eindelijk eens een strakke Nederlandse vertaling van het veel gebruikte “no guts, no glory”. Guts heeft het MWG zeker, want men heeft het aangedurfd om het jaarlijkse tweedaagse event te downsizen (ik gebruik nog graag bullshit bingo woorden) naar één dag. Dat is breken met een lange traditie, maar in ruil hiervoor komt er een zeer strak kwalitatief programma met eigenzinnige sprekers en gesproken columns. Mensen met een mening. Zoals Christiaan van Thillo die ons Nederlanders herinnerde aan de sterke positie van dagbladen, onze Mindshare Global Business Planning Leader Nick Emery, die al enkele jaren geleden het einde van het mediabureau voorspelde en Floris van Bommel die zich een popster voelt.

Vanuit die lef-gedachte gooide de VEA voorzitter op de recente ledenvergadering de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat ons vak gebaat is bij minder reclame. “Overdaad schaadt, er is veel te veel reclame. En het is niet alleen de overdaad, het is ook de opdringerigheid waarmee reclame zich manifesteert. Wij worden steeds meer gezien als aandringers en opdringers”. De voorzitter staaft zijn opmerking door te refereren aan een – tot voor kort – zeer verstandige staatsman Herman Wijffels. Hij gaf recent reclame de schuld van het aanprijzen van betekenisloze en schadelijke producten. Niet de boodschapper, maar de maker van de boodschap krijgt dus de schuld van de kredietcrisis, DSB-affaire en waarschijnlijk ook het Dubai onroerend goed-gedoe. De reclamewereld krijgt te makkelijk de schuld van wat er mis is in de consumptiemaatschappij en dat schaadt het imago van het vak, wat het weer minder aantrekkelijk maakt voor talent.

De kwaliteit van het ons vak moet de komende jaren weer zichtbaar worden gemaakt. Als medebestuurslid van de VEA ben ik het natuurlijk geheel eens met deze ambitie, maar vooral vanuit de gedachte dat overdaad niet moet worden bestreden met minder, maar met beter. Dat slaat niet alleen op betere creatieve ideeën en campagnes, maar vooral ook door de manier van contact hebben met de consument. Hier moeten we zodanig mee om gaan dat we de hoogste ROI van de communicatie-euro realiseren, maar ook lange termijn relaties met deze mensen houden via het brede speelveld van alle touchpoints tussen mensen en merken.

De voorzitter focust ook op de rol van de traditionele media en met name vanuit het gevoel dat een speelfilmpje kijken op een commerciële zender niet meer vol te houden is door de vele reclameblokken en programma leaders, nu ook nog eens in de film. In dit geval spreken de cijfers boekdelen en zijn adverteerders en mediabureaus vooral bezig met optimaliseren van de ROI.

De voorzitter toont, net als de sprekers op het MWG congres, lef door een mening te hebben en hierover met anderen in discussie te gaan. Dat verdient vanzelf lof: “No guts, no glory”. Wie volgt?

Ton Schoonderbeek

0

Share This Post

Leave a reply