Nederland is zoekende

Nederland is zoekende

K3 zoekt Boer, Boer zoekt Beste Idee…
Maar wat als je niet op zoek bent?

Deze maand maakten de omroepen de programmering voor het nieuwe TV-seizoen bekend: we blijven ons een slag in de rondte zoeken. Is het niet naar een nieuwe K3, dan is het wel naar een Goed Idee. Ook onze boeren blijken nog niet uitgezocht. De familiezenders staan weer klaar om hordes gezinnen te vermaken met zoekshows. Waar zijn wij Nederlanders toch zo naarstig naar op zoek? En als zoeken niet je grootste hobby is, waar kun je dan terecht? Mindshare ging ook maar eens op zoek.

Deze maand maakten de omroepen de programmering voor het nieuwe TV-seizoen bekend: we blijven ons een slag in de rondte zoeken. Is het niet naar een nieuwe K3, dan wel naar een Goed Idee. Ook onze boeren blijken nog niet uitgezocht. De familiezenders staan weer klaar om hordes gezinnen te vermaken met zoekshows. Waar zijn wij Nederlanders toch zo naarstig naar op zoek? En als zoeken niet je grootste hobby is, waar kun je dan terecht?

Op zoek naar hoge kijkcijfers
Eén ding staat in elk geval vast: de zenders zijn onverminderd fanatiek op zoek naar hoge kijkcijfers en weten uit ervaring dat de Nederlandse TV-kijker van zoeken houdt. Maar hebben zij ook gedacht aan de kijker die niet van deze formule gediend is? Dat wilden wij wel eens onderzoeken. Daarom zijn we ook op zoek gegaan, en wel naar een aantal écht nieuwe TV-programma’s. Dat bleek moeilijker dan gedacht.

Allereerst het nieuwe programma “Hole in The Wall” met Beau en Geer, nu al door SBeauS tot kijkcijferkanon van dit najaar gebombardeerd. Ook Net5 doet aan nieuw: daar gaat een aantal dames doen waar vrouwen om bekend staan: praten. Veel praten. En wel dagelijks. Waarover? Over VAN ALLES. Maar we vragen ons af of dat vernieuwend is?

Afgestoft bij RTL
RTL heeft wat oude iconen afgestoft en terug in de (TV-)kast gezet: Jack Spijkers in “Wat vindt Nederland” en onze oude, vertrouwde Ursul de Geer. Wat is ‘t weer fantasties, en dat in het 20ste levensjaar van RTL. Carlo en Irene zullen in de hoedanigheid van zichzelf de najaarsklapper “Let’s Dance” presenteren waarin BN-ers hun favoriete dansact naspelen. Wij denken aan een wederopstanding van Dries Roelvink die in zijn gele zwembroek de Sirtaki doet, ja, dat is pas fantasties!

In de categorie ‘helpen’ kunnen we ons dit najaar vermaken met RTL’s nieuwste paradepaardje Angela Groothuizen in “SOS Verbouwing”, waarin ze mensen die nog niet bekomen zijn van een mislukte verbouwing te hulp schiet. We vermoeden dat veel Nederlandse vrouwen nu wel wat hulp kunnen gebruiken na afloop van het laatste seizoen van “Gooische Vrouwen” en het eerste seizoen van “Glitter, Glamour Gordon”. En op RTL5 komt de Nederlandse man aan zijn trekken tijdens een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, die dit jaar geheel door zongebronsde, survivallende vrouwen wordt bemand. In die zin toch weer een beetje nieuw.

Voetbal, boeren en Paul
En dan onze Publieken. Is daar nog wat nieuws te vinden?

Niks nieuws, maar “de Boeren” staan wederom in de programmering en die blijven hot. Dat weet RTL, dat weet SBS en dat weet de kijker net zo goed. Ook de vertrouwde tranentrekkers vinden we terug in de programmering. Een beetje oud en een beetje nieuw: publiekslieveling Paul de Leeuw komt terug met een geheel nieuw programma op zaterdag én zondag.

Zondagavond heeft Nederland 1 dus volledig in de pocket met voetbal, boeren en Paul. De ultieme cocktail voor een knus avondje buizen met de hele familie.

De winnaar…?
Wij denken RTL. Deze zender heeft, met haar sterke programmering gedurende de werkweek en het meest interessante aanbod op de zaterdagavond, de beste kaarten in handen. De Publieken kunnen niet geheel leunen op de zondag, maar de oude vertrouwde toppers staan weer in de programmering en die maken veel goed. Ster zal hierdoor revanche nemen en opkrabbelen. SBS zal het moeten hebben van Beau en “Op zoek naar K3”, de overige programmering van deze zender kan echter niet op tegen die van RTL. We verwachten dan ook dat SBS het zwaar krijgt dit najaar en waarschijnlijk geen stijgende lijn in de kijkcijfers zal laten zien.

Kortom: voor kijkers die niet op zoek zijn wordt het afzien in het nieuwe TV-seizoen, want de variatie is ver te zoeken. De vele kijkers die wel zoekende zijn kunnen daarentegen hun geluk niet op, want heel Nederland zal massaal meezoeken naar K3, Boeren, Ideeën, Herrie, Dansers, Popstars en wie weet wat nog meer.

Dus mocht u met uw verborgen talenten graag gevonden willen worden, geef u meteen op! Er is dit najaar ongetwijfeld ook een programma waarin ze op zoek zijn naar u.

Bent u ook op zoek, en wel naar meer informatie over de TV-programmering van dit najaar? Dan kunt u contact opnemen met de Mindshare TV directors, Trisha Muller, Annemiek Kok of Martijn Nijenhuis. Zie ook de websites van RTL, SBS en STER

0

Share This Post

Leave a reply