Liesbeth Kos: Met terugwerkende kracht

Nieuws is actueel, maar ook vluchtig, alles overheersend en houdt ons soms dagen of maanden in de greep. Zo ook het overlijden van de King of Pop. Deze week werd officieel bekend gemaakt dat Michael op 1 september begraven zal worden, en dus niet op 10 augustus al is bijgezet in het Forest Lawn Kerkhof in Hollywood Hills zoals vele media eerder deze maand beweerden. Ook weten we nu zeker wat de daadwerkelijke oorzaak is van zijn overlijden. Zal hiermee dan eindelijk een eind gekomen zijn aan de stroom aan speculaties die in de weken na zijn overlijden ons nieuws beheerste?

Het was fascinerend om te zien hoe mateloos populair Michael blijkbaar nog was en hoe er niets dan goeds over hem gesproken en geschreven werd, nu hij er niet meer is.

Alle berichtgeving destijds en nu beluisterend, bedenk ik me dat ik eigenlijk helemaal niet zo into Michael was. Natuurlijk had ik de LP Thriller, kende ik zijn fabuleuze clips en danste ik op zijn nummers, maar een concert live of op TV heb ik nog nooit bijgewoond. Toen ik me echt voor muziek ging interesseren, verscheen hij niet meer ten tonele. Althans niet als actieve artiest. Toen zagen we ‘wacko jacko’ met mondkapjes op schichtig zijn huis verlaten, om vervolgens in pyjama op de rechtbank te verschijnen. Nee ik had niet echt een ‘menselijk’ beeld van Michael. Ik had hem immers ook nog nooit gespot in zwembroek op het zuid Franse strand in de Privé zien staan, of hem in een buitenlandse talkshow mogen horen praten. Dus wie is deze man? Totdat hij overleed… en ons nieuws een week lang gedomineerd is geweest met beelden, concerten, hysterische fans en de Memoriaal. Natuurlijk ben ik er net als x … miljoen landgenoten voor gaan zitten. Mooi vond ik het, ingetogen zoals ook door veel journalisten een dag later werd gememoreerd en vooral menselijk. Natuurlijk was de familiescene wel wat Amerikaans, maar wat werd er respectvol over deze man gesproken en wat was Brooke Shields indrukwekkend! Opeens werd er een mens, een vader voor me ‘geboren’! Op RTL 5 werd naderhand een concert uitgezonden, ademloos heb ik alsnog gezien waarom men hem King of entertainment noemt. Energiek, geweldige nummers, zijn fameuze dansen en een waar spektakel kenmerkten de show!

Toen ik afgelopen weekend op het eindexamenfeest van mijn Neef was en daar een paar uur lang alle nummers van Michael snoeihard uit de boxen hoorde komen, en mijn neef en zijn vrienden helemaal uit hun dak zag gaan bedacht ik me hoeveel generaties zullen dit nog gaan doen? Het antwoord kwam al vrij snel toen mijn dochtertje van 2, 5 ook op haar teentjes probeerde te gaan staan en met haar heupen toch serieuze obscene bewegingen begon te maken. Toen wist ik waar alle ‘gekte’ vandaan kwam en hoe knap het is wat deze man heeft gerealiseerd!

Daarom Michael, met terugwerkende kracht, ik ben een fan! En ben ik blij dat de medische wereld inmiddels blijkbaar genoeg onderzoeksmateriaal heeft verzameld zodat ons nieuws nu weer door andere zaken gedomineerd kan worden.

Liesbeth Kos

0

Share This Post

Leave a reply