Plezier met papier

Plezier met papier

In onze branche draait alles om vernieuwing en innovatie. Geen dag is hetzelfde en als je even niet oplet vertellen je twitter-volgers en facebook-vrienden haarfijn hoe old-school je bent. Desondanks is de old-school huis-aan-huisfolder voor veel adverteerders het belangrijkste medium. En wat blijkt, mensen houden nog steeds van folders! En zelfs de folder gaat met haar tijd mee…

Als mediaman ben je tegenwoordig continu bezig met nieuwe technologieën die ons de kans geven om dichter bij de consument te komen, consumenten kennis te laten maken met relevante boodschappen, daarop te reageren en zo een relatie op te bouwen. Ons werk bestaat allang niet meer alleen uit het zenden van boodschappen naar de consument, maar uit het bouwen van relaties. Het zijn meer dan ooit de relaties die een merk sterk maken en niet alleen maar ideeën en idealen. Het onderhouden van die relatie vindt in toenemende mate plaats via digitale media en met behulp van nieuwe technologieën.

Elke week kondigt ons moederbedrijf GroupM / WPP wel weer een acquisitie of strategische samenwerking aan die ons dienstenpakket weer verder verfijnt en uitbreidt, en ons nog beter in staat stelt om onze opdrachtgevers te helpen met hun business. Deze continue vernieuwing maakt onze business zo interessant. Geen dag is het zelfde en als je even niet oplet vertellen je twitter-volgers en facebook-vrienden je haarfijn hoe old-school je bent.

Terwijl ik me afvraag of ik inderdaad old school ben, valt mijn oog op een congres. Nee, niet het Festival of Media in Valenica of het Cannes Lions festival maar gewoon de Nationale Dag van de Brievenbusreclame in Haarlem. Een dag lang succesverhalen van adverteerders die vast ook search, social media kanalen, twitter, e-mail nieuwsbrieven inzetten en al ver zijn met e-commerce, maar die ook vooral hun huis-aan-huisfolder nog steeds het belangrijkste medium vinden. Uit onze ervaring met opdrachtgevers als Gamma, Karwei en Kruidvat weten we als geen ander de hoge mate van return on investment van dit medium en daarbij ook de kracht om door consistentie aan het merk te bouwen. Mensen houden van de folders en dus zorgt het ook voor en sterke relatie tussen merk en consument. Huis-aan-huisfolder-verspreider NetwerkVSP gaf haar recente onderzoek naar dit medium dan ook als titel “het best bewaarde mediumgeheim” mee. Ook de lezing van Frank Quix, die de leerstoel detailhandelsmarketing aan de UvA bekleedt, laat niets aan duidelijkheid te wensen over: “tv en folders zijn de laatste massa media”. Dat is wel weer iets te bot, maar in zijn betoog maakt hij op basis van het jaarlijkse ‘thuis binnen bereik‘ onderzoek van Bureau Veldkamp wel de kracht van folders duidelijk.

We kunnen tegenwoordig alle folders vinden op folderplaats.nl, maar mensen willen ze graag in de hand houden en meer dan 90% van de Nederlanders heeft geen interesse in een sticker die specifiek folderverspreiding tegenhoudt. Mensen irriteren zich toch meer aan ongevraagde telefonische verkoop en spam-mail.

Moraal van dit verhaal is, dat we als goede adviseur voor onze opdrachtgevers natuurlijk bovenop de technologische ontwikkelingen moeten zitten die het medialandschap steeds ondoorgrondelijk en boeiender maakt, maar ons tegelijkertijd niet moeten afwenden van de nog steeds onaangetaste kracht van de fysieke folder. Heb je ook interesse in folders, volg die folders dan op via http://twitter.com/folderplaats.

0

Share This Post

Leave a reply