Ben jij klaar voor mobiel?

Ben jij klaar voor mobiel?

SMS, MMS, YouTube op je mobiel, mobiel internet via UMTS en/of Wifi, mobile search, mobiele applicaties zoals GPS navigatieprogramma’s, Instant Messaging en Twitter via je mobiel, de tijd dat je met je telefoon alleen nog kon bellen ligt voorgoed achter ons. Hoe kun je als marketeer dit massamedium effectief inzetten?

SMS, MMS, YouTube op je mobiel, mobiel internet via UMTS en/of Wifi, mobile search, mobiele applicaties zoals GPS navigatieprogramma’s, Instant Messaging en Twitter via je mobiel, de tijd dat je met je telefoon alleen nog kon bellen ligt voorgoed achter ons. En dan staan wij nog maar aan de vooravond van de laatste mobiele ontwikkelingen; Azië heeft op het gebied van mobile marketing inmiddels een aanzienlijke voorsprong opgebouwd op het Westen. Onze Aziatische collega’s bij Mindshare hebben samen met Marketing Magazine de definitive guide to mobile marketing samengesteld om klanten te helpen het medium zo optimaal mogelijk in te zetten om hun doelgroep te beraken en te bereiken.

Hands on
Altijd aan en altijd bij de hand, en de mensen die er nog geen één bezitten zijn bijna op één hand te tellen. De mobiele telefoon, met zijn enorme potentiële bereik, lijkt het ideale instrument om een persoonlijke dialoog over je merk aan te gaan met een groot deel van je doelgroep ineens. De massa krijgt met dit medium pas echt een gezicht. En de uitkomst van die dialoog is nog meetbaar ook.

Net als bij internet kan surf- en zoekgedrag via een mobieltje ook worden gebruikt om relevante advertenties te tonen aan de meest relevante consumenten. Relevant communiceren (op de juiste plaats, de juiste tijd en tegen de juiste persoon) krijgt bij dit medium opeens een heel andere dimensie. Je kunt je consument nu daadwerkelijk bereiken tijdens gerichte activiteiten als boodschappen doen, filerijden, sporten of stappen. Bluetooth en GPS kunnen worden ingezet voor campagnes gericht op een specifieke locatie en bij voorkeur in nabijheid van je product of dienst.

Ook via dit medium kunnen we elke stap in de campagne meten. We kunnen nagaan hoeveel personen je bericht mogelijkerwijs hebben gezien, wie ze zijn en hoe ze reageerden. Demografische informatie van mobiele telefoonbezitters is verkrijgbaar via de diverse (mobiele) service providers of databasebeheerders. Het type telefoon dat je consument bezit kan niet alleen gebruikt worden om te bepalen welke kwalitatieve of psychografische kenmerken hij of zij heeft (early adopter, zakelijke gebruiker, man of vrouw), maar ook voor het bepalen van de technologische mogelijkheden van het type telefoon bij het overbrengen van je boodschap. Overige persoonsgegevens en persoonlijke voorkeuren van je doelgroep kun je daarnaast nog verzamelen in het contact met je consument. Deze feedback kan weer worden gebruikt om inzicht te verkrijgen in je ROI, en om je volgende campagnes te fine tunen.

Do’s and don’ts
De meest voordehandliggende do’s and don’ts blijken vaak de grootste valkuilen. De belangrijkste:

Stem de technologie af op de campagne
Wanneer de doelstelling van je campagne awareness is, dan kun je beter niet kiezen voor SMS. SMS is meer geschikt voor het starten van een dialoog of als een responsmechanisme.

Bouw een mobiel-vriendelijke website
WAP heeft in het recente verleden een slechte reputatie opgebouwd, maar doordat telefoons en netwerken steeds beter worden, is mobiel internet inmiddels een zeer geschikt massamedium voor het bereiken van doelgroepen. Zorg dus dat je een website hebt die door mobiele gebruikers gemakkelijk toegankelijk is, ook wanneer zij gebruik maken van een GPRS-verbinding.

Gebruik de telefoon waar het voor gemaakt is
Het meest gebruikte onderdeel van een mobiele telefoon is nog altijd de belfunctie. Integreer deze functie in je communicatie voor direct en persoonlijk contact. Gebruik mobiele technologie voor instant toegang tot je merk wanneer consumenten in contact komen met je offline boodschap, en bied toegevoegde waarde voor dat moment. Voorbeeld: verwijs je consument naar een mobiele site waarin een zogenaamde click-to-call-activatie in zit. Zo kan hij met één click in zijn mobiele schermpje direct en gemakkelijk persoonlijk in contact komen met bijvoorbeeld de verkoopafdeling of klantenservice, of kan hij via Google Maps het dichtstbijzijnde verkoopfiliaal vinden.

Voeg niet alleen toe, maar integreer
Het toevoegen van mobiel aan je mediacampagne omgeeft je merk wellicht met een hip en vooruitstrevend aura, maar het werkt pas echt wanneer het is geïntegreerd in een groter campagneconcept met een duidelijk omkaderde rol.

Mobiele ethiek
Nu de mogelijkheden van mobiel bij meer en meer adverteerders beginnen door te dringen, wordt de roep om regulering en een duidelijke ethische standaard steeds luider.

De huidige staat van regulering verschilt aanzienlijk per land, en verandert ook met de dag. De grootste bezwaren tegen mobile marketing worden uiteraard geuit aan het adres van privacy. Een inbreuk daarop ligt constant op de loer, en de kans dat je hiermee je relatie met je consument in gevaar brengt is reëel. Associaties als de Mobile Marketing Association (MMA) en de Digital Marketing Association (ADMA) hebben richtlijnen en gedragscodes opgesteld voor zelfregulering van marketeers, waaronder:

  • Informeer je consument altijd over je identiteit, producten en/of diensten.
  • Bescherm geregistreerde/verzamelde gegevens die via mobiele marketing zijn verkregen tegen verkeerd gebruik.
  • Mobiele gebruikers moeten te allen tijde kunnen aangeven hoeveel boodschappen zij willen ontvangen en van wie. Opt-in is een must, en de mogelijkheid om af te melden moet altijd aanwezig zijn.
  • Het doorbelasten van de ontvangstkosten van ongevraagde commerciële boodschappen kan worden gezien als fraude en kan beboet worden.

ARE YOU READY TO GO MOBILE?
Ben jij bereid om in mobiele marketing te investeren? Onderzoek je opties, het is wellicht een relevante, effectieve aanvulling van je marketingmix. Doe je het goed – heb je je doelgroep en zijn wensen/eisen goed voor ogen, is mobile in je communicatiemix geïntegreerd en speelt het een logische rol – dan kun je persoonlijk en direct met je doelgroep communiceren. Vraag eens vrijblijvend advies aan de experts binnen Mindshare, en ontdek wat de do’s en don’ts zijn voor jouw campagnes.

0

Share This Post

Leave a reply